A vendéglátásnak nagy hagyománya van a családomban, így nem csoda, hogy én is, mióta elvégeztem a vendéglátó ipari főiskolát, azóta ebben a szakmában dolgozom. Sokaknak ez kényszerpálya, de nekem a hivatásom, szenvedélyem.

Apukám a nyugdíjazásáig szakács volt a közeli szállodában, anyukám pedig a családi kocsmát viszi, mióta csak az eszemet tudom. Én is a kocsmapult mögött téblábolva nőttem fel. Kedvenc játékaim a mérőpoharak (amit persze senki sem használt, mert már érzésből ment a „féldeci”), és a sörcsap voltak. Ebből persze nem kell messzemenő következtetéseket levonni… a szakmát kitanultam, de az alkohollal azóta sem kerültem közelebbi barátságba, biz’ isten!

Mindig tudtam, hogy nekem is ez lesz az utam, de nem akartam éttermet vagy kocsmát üzemeltetni, és egy nagy szállodában sem akartam alkalmazottként gépies, lélektelen munkát végezni. Egy helyes kis saját vendégház volt a vágyam, ahol nem csak szállásadó vagyok, hanem személyesen találkozom a vendégeimmel és élményeket, emlékeket adhatok nekik. Lehetőleg valami dimbes-dombos, erdős területen. Mondjuk, a Bakonyban!
Gyakran kirándultam arra, és biztos voltam benne, hogy előbb vagy utóbb én is ott fogok élni és dolgozni.

Az évek során összegyűlt egy kis tőkém, és megtaláltam a tökéletes vendégháznak való épületet, előbb az apróhirdetési újságban, majd személyesen az erdő közepén. Egy hatalmas rét egyik szélén állt a szépen felújított épület (ami eredetileg talán udvarház lehetett), mellette pedig néhány melléképület, amit használhatunk majd a szerszámok, fűnyíró tárolására, és esetleg elférne egy pár baromfi is, kicsit arrébb pedig egy nagyobbacska pavilon is helyet kaphat. A bank megtámogatta a vállalkozásomat, és nagyon hamar egy szép kis bakonyi vendégház tulajdonlapját szorongattam a kezemben.

Eleinte mindent a feleségemmel ketten csináltunk. Ő takarította a szobákat és vitte egyedül a recepciót, sőt, még a virslit is ő főzte a vendégeknek reggelire. Én pedig karbantartottam az épületet körülvevő rétet és kertet, elvégeztem az adminisztratív feladatokat.
A forgalmunk szépen nőtt, és gyarapodni kezdtünk, ezzel egyidejűleg a vendégekben egyre több igény merült fel. Ennek egy része reális és megvalósítható volt, mint pl. vízmelegítő és hajszárító a szobákba, vagy grillezési lehetőség a kertben; azonban felmerültek olyan igények is, mint a póniló vagy az ugráló vár. Utóbbiak esetében csak a szememet forgattam, mikor már nem látta a kedves vendég, de az tény volt, hogy minél több alternatívát kell nyújtanunk a hozzánk látogatóknak, akik között legtöbben a kisgyermekes családok voltak.

A többség a sportolási lehetőségeket kereste, ezért a legközelebbi szupermarketből beszereztünk tollasütőket és egy bárhová felállítható hálót, kis focikapukat és labdákat, frizbiket, röplabdát. A recepció mögötti apró iroda kezdett lassan úgy kinézni, mint gimnáziumban a tornaszertár… és természetesen mindig az kellett, ami épp nem volt. Ha valaki kikölcsönözte a futball felszerelést, akkor két percen belül jött valaki, aki ugyanazt szerette volna. Ilyenkor – amolyan közösségépítő jelleggel – javasoltam, hogy játszanak együtt a felek. Így keletkeztek, adott esetben napokig tartó „futball bajnokságok” a hátsókertben.

Egyre többen keresték a kerékpárokat, főleg a gyerekeknek akartak bérelni kis bicikliket, amivel a birtokon belül furikázhatnának. A feleségemmel úgy döntöttünk, hogy az utolsó időszak hasznának egy részét gyermek kerékpárokba fektetjük.
Mivel a közelben nincsen nagyobb sport- vagy játékbolt, de a futárszolgálatok rendszeresen járnak hozzánk, ezért az interneten kezdtem keresgélni. Találtam egy szimpatikus weboldalt, ahol többféle méretben, színben és kivitelben is kaphatóak gyermek kerékpárok. Még nem vagyok gyakorló apuka, így nem tudom, milyen mesefigurák most a legdivatosabbak, de annyiféle minta közül lehet választani, hogy itt biztos még az olyan kis különcök is találnak a szívüknek kedveset, mint amilyen én voltam gyerekkoromban.

gyermek kerékpár

Végül összesen hat biciklit vásároltam a webshopban. Három különböző méretben rendeltem meg egy-egy fiús és egy-egy lányos kerékpárt. Mivel a rendelésem meghaladta a 20.000 Ft-ot, ezért ingyen szállítják ki a bicikliket. Utánvételes fizetést választottam, így a futárnak tudom kiegyenlíteni a vételárat, amikor kiszállítja az (egyelőre) 6 db-os gyermek kerékpár parkomat.