A mandala jelentése, kör vagy ív, s egy ősi, szanszkrit eredetű szó. A tibeti buddhista kultúrában vált elengedhetetlenné, miként a felsőbbrendű erőket ábrázoló képek segítik a szerzeteseket a meditációs gyakorlatokban.

Mikor Albert, a nagy vagyont öröklő fiatal bölcsészhallgató megismerte a buddhista vallás egy-két alapvető tételét, s köztük a meditációt és a hozzá elengedhetetlen mandala képeket, rájött mihez akar kezdeni nagymamájától, egyetlen életben maradt rokonától reászállt örökséggel: vendéglátásba fekteti, amelyben megteremti egyben a legmegnyugtatóbb környezetet. Budapesttől nem messze keresett egy felújításra szoruló, ezért olcsóbb házat, amelyet szinte alig vesz körül néhány másik ház, és inkább csak a természet található meg, de mégis megtalálható és megközelíthető azoknak, aki a nyugalom és lelki béke megszerzése érdekében hajlandó útra kelni. Elég nehéz vállalkozásba fogott, de negyedévnyi keresgélés után végre megtalálta a megfelelő helyet. A házat teljes mértékig felújítatta, és kidekorálta mandala képekkel, tarákkal, kis Buddha-szobrokkal, telerakta füstölőkkel, vett bele tibeti hangtálakat, az ajtókat ajtófüggönyökkel helyettesítette, imazászlókat vett és rengeteg könyvet, melyek a buddhizmusról szóltak, s melyeket az éjjeli szekrényekbe rakott, mint más szállodákban a bibliát.

Elsőre azonban nem sikerült kellőképpen reklámoznia magát, és nem is volt egy árva vendége sem, egy hónapon át. Szerencséjére, elég pénze volt, hogy ne menjen egyből csődbe, sőt, olyan mértékű vagyonnal rendelkezett, hogy ezzel még közel egy éven át nem kellett foglalkoznia. Nem csak ezért, de a házban megteremtett hangulat, az eszközök, és buddhista hit egyre mélyebb tanulmányozása révén, olyan lelki szintre ért akár egy tibeti szerzetes, és lassan azt kezdte érezni, inkább lemond minden földi javáról, s soha többé nem fog dolgozni, csak megmaradhasson a béke szigetén, amit ő teremtett magának.

Ez sajnos nem volt megvalósítható. Amint teltek a hónapok, egyre inkább érezte, hogy lehetetlen élnie pénzkereset nélkül, s a béke szigetét fel kell áldoznia megélhetéséért. Először Tibetbe akart utazni, hogy csatlakozzon az ottani buddhistákhoz, de arra már nem maradt elegendő pénze. Így kilépve addigi életéből ismét elhatározta, hogy fellendíti szállodáját, és nagyon komoly kampányba kezdett. Mandala képekből készíttetett reklámplakátokat, melyeket a város több pontján függesztett ki úgy, hogy mindegyik útmutatásként szolgált a béke szigete felé. Eltartott egy ideig, mire ez elérte a szükséges és kívánt hatást, de két héttel később megérkezett az első vendég, a béke szigetét keresve, aki pár nappal később olyan átszellemülten távozott, hogy nem győzött áradozni munkahelyén a kollégáinak a felfedezéséről. Innentől futótűzként kezdett terjedni a béke szigetének a híre s néhány hónap alatt odáig fejlődött a szálloda, hogy több hónapra be volt táblázva, s nem volt szabad hely. A béke szigete Albert számára ez alatt az időszak alatt a stressz szigetévé változott. Bár elérte a kívánt forgalmat, a saját lelki nyugalmát teljesen elveszítette. Ezért elhatározta, hogy a fellendült szállodáját eladja, pont annyiért, amennyire szüksége van, hogy beteljesítse néhány hónappal korábbi vágyát, és elutazzon Tibetbe, hogy buddhista szerzetesek között élje tovább az életét. Azt már senki nem tudja biztosan, hogy sikerrel járt-e, de soha többé nem tért vissza Magyarországra, viszont az új tulajdonos egyszer kapott Tibetből egy eredeti mandala képet, és csak sejteni vélte, ki a feladó. A béke szigete pedig hamarosan országszerte több helyen jelent meg az új tulaj kemény munkája következtében, és az egyik legkedveltebb szállodalánc lett az országban.