Megfelelő időjárási viszonyok között, sokan indulnak hosszabb motoros túrákra. Nekem ez még csak egy álom, de nyáron, egy hétvégét töltöttünk a barátaimmal egy vendégházban és egyik haverunk motorral jött. Régi motoros, nagy beleéléssel mesélt a túráikról, ami nagyon megfogott és persze a motor is jól nézett ki.

bukosisak

Egész kis csapatban szokták szelni az utakat, szerte az országban. Azt mondta, volt, hogy egy egész hetet csak motorozással töltöttek. Régi motorosok, nagyon igényesek a felszereléseikre. A motor mindig fényesen csillog, meg persze a bukósisak is. A bukósisakra különösen odafigyelnek, mert fő a biztonság, pár évente cserélik, és mindig olyat választanak, ami magas értékeléseket kapott a teszteken. Akik, hosszú túrákat motoroznak végig, egy évben akár többet is, ennek alapján választanak megfelelő anyagokból készült sisakot. Óvatosan és rutinosan motoroznak már, de az utakon bárkivel találkozhatnak, folyamatosan oda kell figyelni a lehető legbiztonságosabb közlekedésre.

Hosszabb túrákra, a több szabadidő miatt, leginkább nyáron indulnak, de még ősszel is bőven szokott lenni olyan kellemes idő, hogy érdemes legyen elindulni. A nagy pluszt ősszel a látvány jelenti, dimbes-dombos tájakon keresztül kanyarogva nagyon szép színekben pompázó erdőségeket lehet látni. A táj mellett, persze elsősorban az útra kell koncentrálni. Esős napokon gyakran lehetnek vízátfolyások is az utakon, ezekkel nagyon vigyázni kell. A kirándulások alkalmával kell megfelelő szállást is találni. Vannak, akik minden éjszakát máshol töltenek, ahogy mennek végig a megtervezett útvonalon. Mások berendezkednek egy vendégházban például, és onnan kiindulva mennek minden nap motorozni a környéken, estére visszatérve a szálláshelyre. Sokáig emlékezetes lehet egy-egy ilyen kaland, ezért szeretném már én is egyszer kipróbálni. Ehhez viszont még a jogosítványt is meg kell szereznem, meg persze nem ártana egy, erre a célra alkalmas motor sem. Már kisebb motoron tanulgatok vezetni, amit autós jogosítvánnyal is lehet, de csak a városon belül közlekedek vele. Elmegyek boltba vagy az ismerősökhöz, de van, hogy csak kedvtelésből ülök fel. A motorozással kapcsolatban, egyedül csak a biztonság miatt aggódok, de megfontoltan felkészülve nem érhet meglepetés. A bukósisak viselése mindig kötelező, de ettől függetlenül nem kell egy unalmas dolognak lennie, mert akár egyedi mintájú bukósisakot is csináltathatsz. Mindenkinek a saját ízlésének megfelelő sisakja lehet, mert sok helyen vállalnak bukósisak festést is.

A szálláshelyre visszatérve, érdemes előre lefoglalni, de előfordul olyan is, hogy rögtönözve valahol, ahol épp véget ér az aznapi túránk, próbálunk meg szabad helyet találni. Véletlenszerűen vendéglátóhelyet találni izgalmasnak tűnik, de nem mindig lesz szerencsénk, mindig fel kell készülni, legalább egy pár, a túra tervezett pihenőjének helye környékén található, szállásnak az elérhetőségét megnézni előre. Annak sem árt utánakérdezni, hogy a motorunkat éjjelre biztonságos helyre tudjuk helyezni.

A bukósisakon kívül, főleg az ilyen hosszabb utakon, más védőfelszerelést is viselni kell persze, de talán a bukósisak az egyik legfontosabb. Életmentő lehet egy esetleges balesetnél. Az egész fejünkkel együtt, a legfontosabb szervünket, az agyunkat védjük vele. Ne hanyagoljuk el, rendszeresen ellenőrizzük, hogy még mindig megfelelő állapotban van e. Vigyázzunk rá, sisakzsákban tároljuk, nehogy baja essen.

Őszi túrák alkalmával talán már könnyebb szálláshelyet foglalni, de azért itt sem árt előre tervezni. Főleg a hosszúhétvégéken, sokan indulnak még kirándulni, a népszerűbb környékeken hamar, elfogynak a foglalható helyek. Fontos, hogy kényelmes legyen az éjjeli pihenőhelyünk, mert motorozni csak rendesen kipihenve lehet.