Néha nem csak a festőművészeknek, hanem a fotográfusoknak is kell egy kis alkotói szabadság, ihletgyűjtés, elmélyülés a gondolatokban. Erre több megoldás is van, ám én régimódi emberként szeretek elvonulni a nyüzsgéstől, illetve a város zajától. Ilyenkor mindig egy olyan helyet keresek, ahol csak a csendet hallom, és kitisztíthatom a fejemet. A nyugalom a legjobb múzsa, mert olyankor nem vonja el a figyelmem semmi.

Egy ilyen kiruccanás alkalmával kerültem egy öko faluba, ahol nem csak, hogy mindent maguk termesztenek, még mindent újra is hasznosítanak, amit csak lehet. A legfőbb energiaforrásuk a nap és a szél. A napenergia iránt már korábban is érdeklődtem, mivel az én környékemen abból jóval több van, mint szélből. Így esett meg az, hogy a legutóbbi ihlettúrámon nem éppen a fényképezéshez szükséges ötleteket gyűjtöttem, hanem az életemet könnyebbé tevő rendszereket. Tüzetesen megnéztem az ott lévő házakra telepített napelemeket és kikérdeztem a használókat, hogy mik a tapasztalatok. Mindannyian azt mondták, hogy egy percig se bánták meg, és nagyon megéri, mert azt a pénzt, amit régebben a rezsire költöttek, azt most leginkább a gazdaságba tudják fordítani, például mezőgazdasági eszközökbe. Ezek az eszközök is környezetkímélőek, úgyhogy meg is kérik az árukat. A bio üzemanyagról nem is beszélve!

napelem rendszerekVisszatérve a napelem rendszerekre, ezt egy olyan cég csinálja, akiknek hosszú évekre visszanyúló tapasztalatuk van, a garancia pedig a megrendelések száma. A megtérülés garantált, főleg, mivel a beszerelést egy gondosan előkészített tervezés előzi meg, amelynek során minden tényezőt figyelembe vesznek. Tudni kell, hogy akárhová nem lehet ezeket telepíteni, mivel az elsődleges cél az, hogy a lehető legtöbb napfény érje a paneleket a legjobb hasznosulás érdekében. Ezért nem jó például, ha valami nagy árnyékot vet a tetőre, vagy rossz a dőlésszög, esetleg a tető szerkezete alkalmatlan a felszerelésre. Ezek minőségi anyagok, ezért nagyon kicsi az esélye, hogy ott fent sérüljenek. Egyetlen esetben mehetnek tönkre: ha leesnek és összetörnek. Ezért kell mindent figyelembe venni. Ha esetleg a tető alkalmatlan a panelek telepítésére, akkor se kell kétségbe esni, mert lehet földre is telepíteni egy speciális tartószerkezettel. Ezt mind az öko falu lakóitól tudtam meg, mert láttam, hogy valakinek a földön volt, és nem értettem. Elmagyarázták azt is, hogy mi a működési elv, hogy miként lesz a napfényből energia, amit csodálatosnak tartottam. A napfény hatására mozgó részecskék generálódnak, amelyek által jön létre az elektromos áram, amire nekünk a háztartásban szükségünk van.

A befektetés elvileg 10 év alatt térül meg, utána viszont teljes mértékben megszabadulunk a villanyszámláktól, amelynek köszönhetően hosszútávra lehet tervezni. Gondoljunk csak bele, ha most befektetünk egy ilyen rendszerbe, akkor a nyugdíjas években már nem kell a villanyra költenünk!
Egy céget is ajánlottak, akik az egész faluban dolgoztak, és kifejezetten napelem rendszerekkel foglalkoznak. Számtalan problémát oldottak már meg, ezért is emelték ki a munkájukat és dicsérték a szakértelmüket.

Bele se tudtam gondolni akkor, hogy jóformán egy egész falut lát el elektromos árammal a Nap, amely minden nap a fejünk felett süt, és annyira kézenfekvő, hogy sokkal több figyelmet kellene szentelnünk az energiájának hasznosítására. Tanítani kéne, és modellezni, illetve lehetőségeket biztosítani az ilyen és ehhez hasonló rendszerek kiépítésére. Ilyen gondolatokkal telt a pihenésem, aminek más téren, de ugyanúgy megvolt a haszna. Arra jutottam, hogy belépek egy olyan csoportba, amely az újrahasznosuló energiákkal foglalkozik, illetve azt népszerűsíti. Közben arra is elhatároztam magam, hogy én is befektetek egy ilyen rendszerbe, mert ha a számlákon tudok spórolni, akkor majd többet tudok költeni fényképész eszközökbe, amelyek szintén nem az olcsó kategóriás termékek közé tartoznak.