A rohanós hétköznapok után jogosan vágyunk egy kis kikapcsolódásra. A hosszú hónapokon át tartó elkötelezett munka után a jól megérdemelt pihenés édes, mint a méz, de nem mindegy, hogy hol töltjük el azt. Egy hosszú hétvége, vagy a hosszabb szabadság is sokkal jobban esik egy olyan helyen, ahol az igényeinket maximálisan kielégítik, és nem kell aggódnunk semmi miatt. Ne elégedjünk meg a félmegoldásokkal, ha már nyaralunk, csináljuk rendesen!

Számtalan város, és szálláshely közül válogathatunk, aminek szinte csak a pénztárcánk szabhat határt. Ma már viszonylag egyszerűen el lehet jutni bárhova, a kérdés csak az, hogy hova szeretnénk. Már attól sem kell félnünk, hogy valami meglepetés ér bennünket, vagy esetleg nem leszünk biztonságban. Ha egy vendéglátóegység nem figyel oda kellően a például a higiéniára, azt meg is büntetik. Rendszeresen ellenőrizve vannak, és pontozva aszerint, hogy szolgáltatásaik minősége egy ötös skálán mennyit ér a többihez képest.
Érdekesnek tartom, hogy míg a szoba kényelme, az ételek közötti választási lehetőség nagysága, és egyéb dolgok beletartoznak abba a szempontrendszerbe, ami alapján rangsorolják őket, addig az, hogy milyen módon, milyen mennyiségben, és minőségben járulnak hozzá bolygónk megóvásához, nem osztályozandó.

Soha nem voltam annak a híve, hogy olyan vállalkozásokat támogassak, akik nem olyan célokért állnak ki, mint ami szerintem is etikus és alapvető lenne. A mai napig tüzetesen utánaolvasom, hogy hova megyek; leginkább a környezetvédelmi szempontok érdekeltek leginkább mindig is. Ha már ennyi lehetőségem van, miért ne olyan embereknél hagyjam a pénzem, akiknek ugyanúgy érdeke a környezetvédelem, mint nekem?

A szelektív hulladékgyűjtés, a műanyag-, és halmozásmentes minimalista életmód nem mindenki számára alapvető, ezt el tudom fogadni, azonban a megújuló energiaforrások használata nagyobb épületkomplexumokban úgy gondolom, elengedhetetlen. Valóban egy hatalmas beruházásról van szó, azonban a napelemes rendszer pályázat magánszemélyeknek 2019 nyarán is elérhető. Az állam jelentős összeggel támogatja a napelemes rendszerek létrejöttét.

Bárki, akit érdekel a téma, esetleg már elgondolkozott azon, hogy a saját tulajdonában álló vendégházat, hotelt, motelt, apartmant korszerűsítené, ajánlom, hogy bátran vágjon bele, hiszen egy kihagyhatatlan ajánlatról van szó, ami jó célt, mindannyiunk érdekét szolgálja. Biztos vagyok benne, hogy pár év múlva már mindenki észbe fog kapni, és rájön arra, hogy mennyire – szó szerint – égetően fontos dolog a klímaváltozás megelőzése.

Magánszemélyként a lakossági energiahatékonysági hitelprogram keretében lehet pályázni a kedvezményes, 0%-os kamatozású hitelre, minimum 0,5 és maximum 10 millió forint értékben, 10% saját forrás mellett (ha valakinek például van még le nem járt lakástakarékja, akkor arra még mindig megkaphatja az állami támogatást), de vállalkozásként is lehet pályázni még a VEKOP illetve GINOP 1,5 és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatására, és ehhez kapcsolódó kedvezményes hitelére.

Már csak azért is megéri, mert spórolni lehet vele a villanyszámlákon, de a napelemek folyamatosan termelik a napsütéses órákban a háztetőn az áramot, és nem csak annyit, amennyire az elektronikai eszközöknek szüksége van, hanem sokkal többet is annál. Az azonnal fel nem használt áram a hálózatra töltődik, amiért pedig a szolgáltató fizetni fog, így energiatermelővé válhatunk, aki pénzt keres a napelem rendszerrel. Jó esetben pont annyit, amennyibe az éjszaka felhasznált áram kerül, hogy a szolgáltatótól kapott csekken nulla, azaz 0 forint legyen. Egy profin megtervezett és kivitelezett napelem rendszer költségei 8-10 éven belül megtérülnek – utána pedig gyakorlatilag már tényleg élvezhető az ingyen áram minden anyagi előnye.